Waarderweg 40 | 2031 BP HAARLEM | 0031(0)23-5347604

info@vastgoedinvesteringen.nl

Nieuwsoverzicht

Gemeenten verliezen miljoenen op grond

15-10-2012
Veel Nederlandse gemeenten hebben miljoenen euro's verlies geleden op grond die ze in het verleden hebben aangekocht. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur onder veertig gemeenten. De verliezen maken forse bezuinigingen noodzakelijk. Aan het woord komen de wethouders van de gemeente Delft en Kaag en Braassem.

Beide gemeentes hebben voor tientallen miljoenen euro's verlies moeten inboeken. Ook commentaar van Erwin van der Krabben, hoogleraar Vastgoed aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij voorspelt dat de verliezen voor de gemeenten de komende jaren nog gaan toenemen.

Miljoenen
Van de veertig benaderde gemeenten, waaronder de dertig grootste van Nederland, hebben er 33 een verlies van een miljoen euro of meer. Elf gemeenten hadden over 2011 een verlies van meer dan twintig miljoen euro. De vijf gemeenten met de grootste verliezen zijn: Kaag en Braassem (-46 miljoen), Groningen (-63 miljoen), Den Haag (-64,8 miljoen), Heerenveen (-79,5 miljoen) en Apeldoorn (-124 miljoen).

Apeldoorn
Begin dit jaar werd duidelijk dat de gemeente Apeldoorn grote risico´s had genomen door grote lappen bouwgrond aan te kopen. Die grond blijkt nu onverkoopbaar te zijn. Uiteindelijk moesten alle wethouders opstappen. Uit het onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat dit probleem op veel grotere schaal speelt.

Enorme verliezen
Volgens hoogleraar Vastgoed aan de Radboud Universiteit, Erwin van der Krabben, zijn het enorme verliezen die de gemeenten hebben moeten inboeken. "De meeste gemeenten hebben geen vlees meer op de botten en geen reservepotjes meer. Dus dat betekent het sluiten van zwembaden, bibliotheken en geen subsidies meer voor sportverenigingen".

Volgens Van der Krabben is het einde van de financiële problemen nog niet in zicht. "De meeste gemeenten gaan er in hun plannen van uit dat de woningmarkt over een paar jaar weer aantrekt, maar het zou best nog wel eens een paar jaar slecht kunnen blijven. Dan moet je opnieuw verliezen gaan nemen". Ook signaleert Van der Krabben dat sommige gemeenten nog onvoldoende verlies nemen, en de problemen voor zich uitschuiven.

Dramatisch
Wethouder Lucas Vokurka (D66) uit Delft, die 23 miljoen euro verlies moest nemen, noemt de situatie dramatisch. Hij bepleit ingrijpen van de landelijke overheid. "Wij hebben grote lappen bouwgrond, maar onze buurgemeenten ook. Er is een grote overcapaciteit, en dat laat de prijzen nog verder dalen.

Volgens Vokurka zou de landelijke overheid een inventarisatie moeten maken van alle bouwlocaties en "van bovenaf moeten bepalen welke bouwlokaties geschrapt moeten worden. En die betrokken gemeenten moeten compenseren".

Door: Gert Janssen

Bron: http://nieuwsuur.nl/onderwerp/429537-gemeenten-verliezen-miljoenen.html
« terug naar overzicht